Suplimente alimentare – ce sunt și cum se pot consuma

Suplimente alimentare – ce sunt și cum se pot consuma

Suplimentele alimentare sunt destinate să îți ofere substanțele nutritive, pe care, în mod normal, nu ai reuși să le asimilezi într-o nutriție normală, de zi cu zi. Acestea sunt menite să îți ofere un plus de vitamine, minerale, fibre, acizi grași, aminoacizi și multe alte substanțe nutritive care îți pot îmbunătăți starea de sănătate.
Din punctul de vedere al autorităților americane, suplimentele alimentare sunt alimente, în timp ce din punctul de vedere al celor din alte părți, acestea pot fi clasificate drept medicamente sau produse ce țin de această sferă.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, aceste produse nu sunt destinate prevenirii sau ameliorării stării de sănătate și, în unele cazuri, pot fi periculoase, dacă nu se consumă cu măsură.
Conform aceluiași institut menționat anterior, persoanele care nu pot avea sau, pur și simplu, nu vor să aibă o dietă echilibrată, menționează că suplimentele alimentare sunt ,,precum aurul” în viața oamenilor.
Ca să fim mai expliciți, suplimentele alimentare, potrivit Statelor Unite ale Americii și, în special, al Food and Drug Administration, prescurtat FDA, sunt produse care nu sunt medicamente, aditivi alimentari, precum condimente, ori conservanți, sau alimente convenționale.
Deși suplimentele sunt destinate să completeze dieta unei persoane cu stil de viață normal, nu se pot utiliza drept înlocuitor de masă.

Suplimentele alimentare și utilizarea lor în medicină

Conform medicilor, utilizarea suplimentelor alimentare este pentru a se asigura că persoana ingerează o cantitate suficientă de nutrienți esențiali, respective cp acestea nu trebuie utilizate pentru tratarea unei boli, cu excepții, când se utilizează adecvat vitaminele.
Medicii, de altfel, recomandă o discuție cu un specialist înainte de a utiliza astfel de alimente.

Tipuri de suplimente

Pe piață sunt diferite tipuri de suplimente alimentare, fiecare dintre acestea avțnd diferite roluri, respectiv beneficii.
Printre acestea se numără vitaminele, care sunt un compus organic esențial pentru sănătatea și supraviețuirea organismului uman. Compusul chimic organic se numește vitamin în momentul în care nu poate fi ingerat în cantități suficiente de către organism, iar atunci acesta trebuie introdus în dietă.
Un alt tip de suplimente alimentare sunt mineralele, care sunt elementele chimice necesare pentru supraviețuirea organismelor, cu excepția a patru elemente, care ne ajută prin prezența moleculelor lor organice comune, anume carbonul, hidrogenul, azotul și oxigenul.
Pe lângă cele menționate, ar fi și o variant mai natural, anume extractele din plante. Se știe că plantele au stta la baza tratamentelor medicale pe o mare parte din istoria omenirii și, la fel ca medicina tradițională, este practicată și în zilele modern de astăzi. Medicina modern recunoaște medicina pe bază de plante ca o formă de medicină mai naturistă, alternativă a ce înseamnă pilule din farmacii, acestea fiind mai puțin dăunătoare organismului, desi nu se bazează strict pe dovezile adunate cu metoda științifică. Domeniul de aplicare al medicine pe bază de plante este atât de extins încât include produse fungice și apicole, precum și minerale, , scoici, respective unele părți din animale.
Aminoacizii și proteinele, un alt tip de suplimente, sunt compuși organici importanți, compuși biologic dintr-o grupare amino, acid carboxilic și grupări funcționale. Principalele elemente ale unui aminoacid sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul și azotul. Aceștia sunt împărțiți în 3 categorii, anume aminoacizii esențiali, aminoacizii neesențiali și aminoacizii condiționați.
Despre aminoacizii esențiali se știe că nu pot fi produși de organisme și trebuie furnizați de alimente, cei de la polul opus, anume aminoacizii neesențiali, sunt produși de organism din aminoacizi esențiali, respective prin descompunerea normal a proteinelor. Cei din urmă, aminoacizii condiționați, nu sunt de obicei esențiali, mai puțin de perioadele în care persoana suferă de boli sau are stres.
Suplimentele alimentare mai pot fi și acizi grași esențiali sau, prescurtat, EFA și sunt acizi grași pe care cât și oamenii, dar și animalele, trebuie să le consume, respective ingereze, deoarece organismul le cere pentru o sănătate bună, dar nu e capabil sp le sintetizeze.
Când e vorba despre acizii grași esențiali vorbim despre acizii grași necesari produselor biologice, dar nu include grăsimi, fiind un plus pentru organism, respective pentru nutriția subiectului.
Ultimul tip de suplimente, dar nu cel din urmă, este cel pentru culturism. Cum spuneam la început, suplimentele pot fi folosite de sportive, deci și culturiști, dar și de persoanele cu un stil de viață normal. Persoanele ce practică culturismul și atletismul au un tip special de suplimente, deoarece acestea ajută la cee ace au nevoie subiectele, anume cei din domeniile de culturism și atletism. Suplimentele alimentare pentru cei din domeniul sportiv pot fi folosite pentru a înlocui mesele, pentru a ajuta la creșterea în greutate, respective creștere musculară, dar și pentru a ajuta la pierderea în greutate, dar mai ales pentru a îmbunătăți abilitățile celor ce practică sportul, îndeosebi atletismul și culturismul.
Printre cele mai des întâlnite sunt suplimentele de tip vitaminic, băuturile proteice, acizii cu lanț ramificat, sau, prescurtat, BCAA, glutamine, acizii grași esențiali, produsele cu rol de înlocuire a meselor, respectiv creatina, care este considerată ca fiind unul dintre cele mai eficiente suplimente, fiind de altfel și foarte cercetată, dar și beneficiile sale au fost dovedite științific în studii diverse că sunt de o calitate superioară. Creatina, îndeosebi, se utilizează când subiectul dorește să pună masa musculară, respectiv să atingă noi recorduri personale la exercițiile sale. Dacă te interesează despre creatină pentru tine sau pentru prietenul tău, să știi că este de reținut că aceasta poate ajuta la aproape absolut orice ține de sala de forță.

Măsuri de precauție când vine vorba de suplimentele alimentare

Înainte de a cumpăra suplimente alimentare, este recomandat să te informezi în legătură cu produsele care promit prea mult, căci acestea pot exagera beneficiile, iar riscurile pot fi ascunse, deși, probabil, mult mai multe decât beneficiile.
Atenție mare la suplimentele care promit că pot vindeca boli, precum cancerul, hepatita, diabetul și așa mai departe.
Dacă suplimentul de care ești interesat promite că este ,,cel mai bun/eficient,, fii sigur că nu e deloc așa.

În legătură cu cele spuse, noi îți recomandăm să verifici suplimentele alimentare ce le avem pe site și te așteptăm cu mare drag să comanzi de la noi.
Fie că ești sportiv sau o persoană ce pur și simplu vrea să consume suplimente alimentare, ale noastre îți sunt la dispoziție la orice oră.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!