13 vitamine necesare pentru buna funcționare a organismului și rolul lor în corpul uman

13 vitamine necesare pentru buna funcționare a organismului și rolul lor în corpul uman
Vitaminele sunt substanțe chimice organice care sunt obligatorii, în cantități mici, pentru ca organismele noastre să fie cât mai sănătoase posibil. Desigur, organismul nu poate să sintetizeze toate vitaminele, așa că o parte din ele trebuie procurate din alimentație sau, în anumite cazuri, din vitamine tip suplimente. O curiozitate ar fi că organismul nostru poate sintetiza doar vitamina D cu ajutorul soarelui care ia contact cu pielea, iar restul trebuie obținute prin alimentație.
Vitaminele se pot obține atât din surse naturale, cât și din surse artificiale, iar fiecare vitamină în parte are rolul ei în organism.
Pentru buna funcționare a organismului, sunt necesare 13 vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12C, D, E și K.
Nutrițional vorbind, vitaminele sunt de tip liposolubil și hidrosolubil. În primul tip, vorbim despre vitamine depozitate în țesuturi liposolubile, iar în al doilea tip despre vitamine folosibile imediat sau eliminate prin urină. Un fapt important este că vitamina B12 se poate depozita în ficat!

Vitamina A

Ajută la păstrarea sănătății ochilor, previne inflamarea acestora și reduce riscul apariției cataractei. Interesant este faptul că ajută și la vederea în timpul nopții. Totodată, vitamina A mai aduce beneficii și în ceea ce privește sistemul imunitar, este un antioxidant puternic, prevenind uscarea pielii și menținând strălucirea acesteia. Ajută și la menținerea sănătății gingiilor, danturii și părului.
Vitamina A poate fi luată din lactate, gălbenuș de ou, fructe, legume verzi (spanac, broccoli), legume galbene (cartofi), portocalii (morcovi) și roșii (roșii, ardei grași).

Vitamina B1

Este cunoscută ca “vitamina performanței intelectualeși „vitamina bunei dispoziții”, fiind indispensabilă sănătății fizice și psihice, are efecte benefice asupra sistemului digestiv, nervos și chiar și asupra mușchilor și inimii.
Vitamina B1 se ia din ficat, ouă, semințe de floarea-soarelui, varză, conopidă, sparanghel, cartofi, cereale și așa mai departe.

Vitamina B2

Ajută la respirația celulară și la creșterea rezistenței organismului în cazul substanțelor toxice sau microbiene. Mai ajută la transportul ionilor de hidrogen, este co-factor pentru diferite sisteme enzimatice și se poate lua din pește, carne, produse din lactate, ouă, banane, sparanghel și fasole verde.

Vitamina B3

Atenuează riscul apariției bolilor cardiace prin diminuarea colesterolului dăunător, crescând nivelul celui benefic și scăzând nivelul trigliceridelor din sânge. Moderează tensiunea arterială, ameliorează circulația sângelui, protejează împotriva aterosclerozei, amețelilor, migrenei, diareei. Este importantă pentru sistemul digestiv și pentru cel nervos și se poate lua din roșii, avocado, broccoli, morcovi, carne de pui și vită, lapte, ouă, pește și așa mai departe.

Vitamina B5

Este o vitamină foarte cunoscută sub denumirea de „acid pantotenic”, vitamina antistres” și “elixirul tinereții”. Este implicată în reacțiile metabolismului intermediar al lipidelor, proteinelor și al glucidelor.
Vitamina B5 se poate lua din carne, pește, avocado, broccoli și cereale integrale.

Vitamina B6

Ajută la echilibrarea nivelurilor de potasiu și sodiu din organism, cât și la producerea globulelor roșii. Ne protejează împotriva cancerului și ajută la combaterea formării homocisteinelor. Interesant este că e de folos și copiilor care au probleme în a învăța, previne mătreața, psoriazisul și eczemele. Totodată, contribuie la normalizarea schimbărilor hormonale la sistemul imunitar și la femei. Se ia din nuci, banane, carne, legume și cereale integrale.

Vitamina B7

Este o vitamină hidrosolubilă care ajută la degradarea glucozei, a anumitor acizi amânați și a acizilor grași. Împiedică depunerea colesterolului pe pereții arteriali și ajută la eliminarea substanțelor toxice și a metaboliților nefolositori acumulați în organism, contribuie la funcțiile ficatului și ale vezicii biliare.
Vitamina B7 se poate obține din creier, carne, ficat, rinichi, inimă, produse din lactate, gălbenuș de ou, cereale integrale, porumb, nuci, ciuperci, roșii, morcovi, spanac și așa mai departe.

Vitamina B9

Are legătură strânsă cu vitamina B12, fiind implicată în formarea hematiilor. Ajută la protejarea fătului împotriva apariției malformațiilor congenitale. Îi dezvoltă sistemul nervos și osos, mai exact. Totodată, îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe, reduce riscul de infarct miocardic și previne bolile cardiovasculare, ajută la cicatrizarea rănilor, întărește părul și unghiile și ajută enorm de mult în sensul creșterii. Se poate lua din ficat, drojdie de panificație, semințe de floarea-soarelui, cereale, fructe, legume, legume cu frunze, etc.

Vitamina B12

Are rol protector asupra celulei hepatice, stimulează creșterea, este esențială pentru sinteza nucleoproteinelor și a acizilor nucleici și ajută la buna funcționare a sistemului nervos. Mai este importantă în ceea ce privește sinteza de energie din organism.
Vitamina B12 se poate obține din vită, porc, pui, ouă, pește, crustacee și produse din lactate.

Vitamina C

Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este importantă din punct de vedere al mineralizării scheletului, contribuie la vindecarea plăgilor, întărește sistemul imunitar, ajută la absorbția fierului și favorizează formarea globulelor roșii. Totodată, încetinește procesul de îmbătrânire, echilibrează organismul, previne uzura celulară, previne apariția astmului, a alergiilor, are proprietăți antiinfecțioase extraordinar de remarcabile.
Vitamina C se elimină rapid prin urină și se poate lua din legume crude și fructe.

Vitamina D

Contribuie la absorbția calciului din alimente. Vârstnicii pot să prevină fracturile și fragilizarea oaselor printr-un consum zilnic de vitamina D, iar copiii își pot dezvolta sistemul osos astfel.
Putem obține vitamina D din simplul stat la soare timp de cel puțin 15 minute. Categoric, se poate obține și din alimente, precum: ton, sardine, ficat de vită, gălbenuș de ou, somon, cereale, mere, lactate, nuci, etc. Se poate apela și la surse artificiale.

Vitamina E

Este binecunoscută ca vitamina fertilității. Fiind principalul antioxidant obținut din alimentatie, se ia din nuci, migdale, kiwi, ouă, lapte, avocado și așa mai departe. Are proprietăți anti-aging, are rol protector împotriva bolilor de tip vascular și previne artrita, cancerul, cataracta și alte patologii neurologice și imunologice.

Vitamina K

Ajută la coagularea sângelui, favorizează regenerarea țesuturilor și micșorează permeabilitatea capilarelor. În cazul lipsei ei și tratamentelor cu antibiotice și sulfanilamide pe termen lung, pot apărea diverse tipuri de hemoragii. Ajută la reducerea riscului de atac de cord, reduce riscul de menstruații dureroase și abundente și așa mai departe.
Vitamina K se poate lua din avocado, kiwi și legume cu frunze verzi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!