Detergenții ecologici: De ce sunt o alegere inspirată pentru întreaga casă?

Detergenții ecologici: De ce sunt o alegere inspirată pentru întreaga casă?
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu include doar o rutină de exerciții fizice și o alimentație echilibrată, ci și utilizarea unor produse de îngrijire naturale și a unor detergenți ecologici, cu formule prietenoase, atât cu organismul, cât și cu mediul înconjurător. 
În magazinul eNutrio găsești detergenți ecologici pentru spălarea hainelor, dar și pentru curățarea tuturor suprafețelor din locuința ta. Nu doar că aceștia sunt lipsiți de toxicitatea detergenților convenționali, dar se remarcă și printr-o eficiență ridicată de curățare.

Puterea de curățare a plantelor, concentrată în compoziția detergenților ecologici

Puterea de curățare a detergenților ecologici este dată de extractele de plante și uleiuri naturale pe care le conțin. Surfactanții sunt prezenți în detergenți pentru a favoriza îndepărtarea murdăriei de pe țesături. Detergenții ecologici conțin surfactanți obținuți din ingrediente naturale, precum uleiul de cocos, uleiul de palmier sau uleiul de măsline. Tocmai de aceea ei sunt biodegradabili, iar atunci când se descompun în natură, sunt lipsiți de toxicitate.
Spre exemplu, detergentul hipoalergen pentru rufe albe și colorate cu lavandă Sonett conține săpun din ulei de rapiță, surfactanți din zaharuri, ulei de cocos și ulei de ricin. Grație compoziției blânde, acesta poate fi utilizat chiar și de către persoanele alergice sau cu pielea sensibilă.

Diferența dintre detergenții convenționali și cei ecologici

O diferență esențială dintre un detergent convențional și unul ecologic este dată de compoziția acestora. Astfel, dacă în compoziția detergenților ecologici se află extracte din plante, prietenoase cu organismul și cu mediul înconjurător, puterea de curățare a detergenților convenționali este dată de surfactanții derivați din petrol.
Utilizarea substanțelor petrochimice în detergenți a devenit populară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când grăsimile și uleiurile necesare pentru fabricarea săpunului nu erau accesibile. Astăzi acestea sunt utilizate din cauza costului redus de producere, însă efectele lor dăunătoare sunt îngrijorătoare nu doar pentru natură, ci și pentru sănătate.
Alături de derivații din petrol, detergenții conțin multe alte substanțe dăunătoare, care reprezintă un pericol pentru sănătate.

Substanțele conținute de detergenții clasici și efectele lor asupra sănătății

În compoziția detergenților se află substanțe care îți afectează sănătatea pe termen scurt, precum cele care produc alergii, dar și ingrediente cancerigene, cu efect dăunător pe termen mediu și lung. Iată care sunt câteva dintre cele mai dăunătoare substanțe și efectele lor asupra sănătății:
· Dietanolamina
Aceasta este responsabilă de spuma pe care o formează detergentul și poate produce iritații ale pielii și ale ochilor. Atunci când interacționează cu nitrații din detergent, dietanolamina deține potențial cancerigen.
· Parfumuri sintetice
Sub termenul „parfum”, regăsit pe eticheta multor detergenți convenționali, se ascund nenumărate substanțe chimice, unele dintre acestea fiind derivați din petrol. Ele afectează sistemul respirator, pot duce la apariția astmului și produc erupții cutanate.
· Coloranți artificiali

Deși nu îmbunătățesc capacitatea detergentului de curățare, coloranții sunt utilizați din considerente estetice. Din păcate ei provoacă alergii și iritații ale pieii.
· Înălbitori optici
Fiind substanțe toxice pentru organism, aceștia devin periculoși pentru piele sub acțiunea razelor soarelui.
· Lauril sulfat de sodiu (LSS)
LSS este un agent de spumare prezent în detergenții pentru rufe, săpunuri și șampoane. Acesta poate fi derivat din petrol și este recunoscut pentru efectele lui negative asupra pielii, astfel încât poate influența apariția unor afecțiuni precum rozaceea, psoriazisul și eczemele.
· Fosfați
Fosfații sunt interziși în unele țări din Europa și Statele Unite ale Americii, din cauza efectelor dăunătoare asupra organismelor marine. Utilizarea detergenților cu fosfați reprezintă, de asemenea, un pericol pentru sănătate.
· Benzen

Benzenul irită pielea, nasul și ochii, fiind totodată, toxic pentru natură.

Avantajele oferite de detergenții ecologici

Din fericire, există alternative ecologice și lipsite de toxicitate la toate produsele convenționale de curățenie. Detergenții ecologici se remarcă atât prin eficiența ridicată de curățare și de îngrijire a hainelor, dar și prin lipsa de toxicitate față de mediu și față de organismul tău. Iată care sunt cele mai importante avantaje pe care aceștia le oferă:
· Capacitate ridicată de curățare
Detergenții ecologici conferă hainelor o îngrijire completă și permit îndepărtarea eficientă a petelor. Ei se pot utiliza la temperaturi scăzute sau ridicate, pentru spălarea manuală sau automată, fără să afecteze țesăturile.
· Lipsa de toxicitate față de organism și mediu
Expunerea frecventă la substanțele chimice din detergenții convenționali poate reprezenta un factor de risc pentru apariția alergiilor, a bolilor cardiovasculare, respiratorii și a cancerului. Totodată, acestea afectează mediul, deoarece nu se descompun sau de descompun foarte încet și contaminează mediul natural. Astfel, ele sunt un pericol pentru plante și pentru animale. Tocmai de aceea, atunci când folosești detergenți ecologici, ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale, dar și de mediul înconjurător.
· Sunt ușor de utilizat
Nu faci niciun compromis cu detergenții ecologici. Ei sunt ușor de utilizat, datorită ingredientelor active conținute, care au o capacitate sporită de curățare. Fie că alegi detergenți pentru rufe, fie pentru curățarea suprafețelor, beneficiezi de rezultatele dorite.
· Perfecți pentru bebeluși și persoanele cu alergii
Atât pielea delicată a bebelușilor, cât și persoanele cu alergii, au nevoie de detergenți blânzi, fără enzime, coloranți și derivați de petrol toxici. De aceea detergenții ecologi sunt o alegere excelentă, deoarece pot fi utilizați în deplină siguranță de cei mari și de cei mici, chiar și de către persoanele cu alergii.
· Sunt economici
Îți protejezi sănătatea și economisești bani atunci când folosești detergenții ecologici. Datorită compoziției lor concentrate, este suficient să folosești o cantitate mică pentru a obține rezultatele dorite. Spre exemplu, este de ajuns să adaugi 3 mililitri de detergent pentru spălat vase cu galbenele Sonett la 5 litri de apă sau doar o picătură, direct pe buretele de spălat vase.
Tipuri de detergenți ecologici
Alături de detergenții pentru curățarea hainelor, în magazinul eNutrio găsești o varietate de alte produse ecologice pe care le poți utiliza pentru curățarea întregii locuințe, precum:
· Detergenții ecologici pentru spălarea vaselor, ce conțin extracte de lime, verbină, galbenele sau lămâie. Există formule concepute pentru spălarea manuală a vaselor sau pentru mașina de spălat vase, disponibile atât în cantități mai mici, de 300 de mililitri, cât și cantități de până la 10 litri.
· Detergenții pentru curățenia casei, care se pot utiliza pentru a curăța toate suprafețele din  locuința ta, realizate din ingrediente naturale. Indiferent dacă îți dorești un detergent pentru sticlă, pentru podea sau pentru toaletă, în magazinul nostru găsești exact produsele de care ai nevoie.
Nu în ultimul rând, îți punem la dispoziție numeroși detergenți ecologici, adaptați nevoilor tuturor tipurilor de țesături. Te invităm să vezi mai mult despre tipurile de detergenți ecologici disponibili în oferta eNutrio și să afli care sunt cele mai potrivite produse pentru hainele tale.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!